Vuonna 1994 yksi maailman suosituimmista pelisarjoista sai alkunsa. Se kantoi nimeä, joka on saanut inspiraatiota Top Gun -kulttielokuvasta. Need for Speed on sittemmin myynyt noin 150 miljoonaa kappaletta. Tällaisella meriitillä sitä voidaankin pitää yhtenä maailman menestyksekkäimmistä pelisarjoista. Kovimpana kilpakumppanina voidaan ansaitusti pitää Gran Turismo -sarjaa, jonka uusimpana osana tunnetaan Gran Turismo Sport.need1   Vaikka PlayStationilla Gran Turismo on menestynyt Need for Speediä paremmin, on NSF:n myynti historian läpi ollut kaksinkertaista kilpailijaansa nähden. Pelisarja on esitellyt mm. poliisin takaa-ajoja radoilla. Se on myös tuonut autojen runkojen modifioinnin osaksi ajopelien maailmaa.

Pelisarja itsessään on varmasti ilman esittelyitäkin tuttu jokaiselle autopelejä rakastavalle, mutta tässä artikkelissa käydään läpi muutamia pelisarjan ehdottomia helmiä ja niiden tuomia uudistuksia.

Need for Speed: Underground

Vuonna 2003 ilmestynyt NFS Underground kunnioittaa sarjan ainutlaatuisuutta. Se esitteli ensimmäistä kertaa ominaisuuden, jossa autojen tehoja ja ulkonäköä pääsi muokkaamaan. Pelille haettiin inspiraatiota Hurjapäät-elokuvista. Elokuvissa autoja tuhoutuu usein, kun taas ensimmäinen Need for Speed Underground oli puhtaasti arcade-tyyppinen peli. Menopelejä ei saanut romuttamolle nokkakolarin seurauksena, vaan sarja esitteli vasta myöhemmin nämä kehitysaskeleet.

Peli toi yhden sarjan tunnetuimmista uudistuksista, mutta siitä jäi yhä puuttumaan paljon. 13 vuoden aikana ensimmäisestä Undergroundista on tultu pitkälle. Persoonalliset kilpakumppanit, jatkuvasti toistuvat radat ja tiivis ajomaailma eivät onneksi ole pelisarjan uudempien osien ongelmia. Kun puhutaan tästä yksilöstä, ei pelin klassikkostatusta ja kontribuutiota koko alan kehittymiseen voi unohtaa tässä kontekstissa.

Need for Speed: Underground 2

Vuosi ensimmäisestä Undergroundin jälkeen EA esitteli yhden pelimaailman hohtavimmista ikoneista. Autojen tuunaus oli luokiteltuna edistyneesti kolmeen luokkaan: kiihtyvyys, ohjattavuus ja huippunopeus.need2

Peli ei sinänsä poikennut edeltäjästään merkittävästi teoreettisesti. Sen sijaan sen pelattavuus oli tyystin eri luokkaa. Toki nykypäivään verrattuna se on alkeellinen, mutta sen kehitys pelillisesti oli huimaa aikaansa nähden. Need for Speed Underground 2 omasi erinomaisen pelattavuuden, enemmän autoja ja viihdyttävän elokuvamaisen career-asetuksen.

Todennäköisesti jälkimmäisin on se syy, jonka takia peli jäi niin monien mieliin. Pelimaailman avautuminen ja viritysosien vapautuminen loivat peliin uniikin tunnesiteen vain hetkellisesti. Avoimen pelimaailman esittely oli myös Underground 2 -osan tuoma erinomainen lisä, joka on yhä varmasti Need for Speedin tunnetuimpia ominaisuuksia.

Need for Speed: Most Wanted

Vain vuosi ehti kulua Underground 2 -osan lanseerauksesta, kun Need for Speed toi markkinoille taas klassikon aseman saavuttaneen pelin. Vaikka edeltäjänsä maailma ihastutti pelaajia, lähti pelinkehittäjät Most Wantedin kohdalla puhtaalta pöydältä.

Most Wantedin esittelemät poliisien takaa-ajot muuttivat koko pelin luonnetta huomattavasti. Tämän ominaisuuden esittelemisen johdosta peli jääkin elämään klassikkona. Myös virkavallan tuoma monipuolisuus oli erittäin raikasta. Toimintaa ei ollut rajattu vain autoihin, vaan käytössä oli niin piikkimatot kuin poliisihelikopterit. Nämä tehosteet lisäsivät ehdottomasti pelin huikeaa tunnelmaa.

Pelin riskejä ottaville grafiikoille on niin ikään nostettava hattua, vaikka ulkonäölliset valinnat olivat räikeyksineen ensikädeltä katsottuna shokeeraavat. Ne olivat loppujen lopuksi asioita, jotka tekivät Most Wantedista mieleenpainuvan.need3

Pelaajille, joille tämä muisto herätti nostalgian palata pelin ääreen, pitää kuitenkin muistuttaa, että tietyillä pelikonsoleilla peli floppasi täysin surkean pelattavuuden takia. Game Boy Advance ja Nintendo DS eivät esimerkiksi sovi tämän pelin pelaamiseen.

Most Wantedia on kuitenkin ilo pelata yhä vielä muilla pelikonsoleilla. Siinä voi nousta kilpailu kilpailulta Blacklistin sijoituksissa ylöspäin poliisien jahtaamana. Most Wantedin kohdalla avoin maailma myös kehittyi yhä dynaamisemmaksi. Reputation-järjestelmän päivittäminen Rap Sheet -järjestelmään oli raikas päivitys sarjaan.

Need for Speed: Carbon

Vaikkakaan Most Wantedin jälkeen ilmestynyt Carbon ei välttämättä tuonut mullistavia uudistuksia klassikkosarjaan, jatkoi se menestyksekkäästi pisteestä, johon Most Wanted jäi. Tälle listalle se pääsee puhtaasti näillä meriiteillä. Pelin tarinankerronta jatkui raskaana. Se ei välttämättä miellytä kaikkia pelaajia, mutta tämä piirre yhdistettynä hyviin ajo-ominaisuuksiin teki pelistä tasaisesti todella hyvän.

Pelin ajaminen ja 12 tunnin mittaiset career-asetukset jaksoivat viihdyttää, mutta kovaa kritiikkiä se sai Xbox- ja PlayStation 2-versioiden nettipelimahdollisuuden puutteesta. Muskeliautojen tuonti peliin on myös viihdyttävä ominaisuus, vaikka se ei välttämättä ole mullistava päivitys.

Carbonin jälkeen on julkaistu lukuisia osia sarjaan, joten pelattavaa löytyy. Need for Speed on klassikko, joka on ansainnut paikkansa maailman vaikuttavimpien joukossa.