Project Cars tuntuu välittömästi vedenjakajalta. Se on peli, joka ei jätä ketään kylmäksi. Sitä joko rakastaa tai vihaa. Tämä on ehdottomasti etu uutena tulokkaana markkinoille, sillä pidempään pyörineiden pelisarjojen dominoimilla markkinoilla keskitie ei välttämättä ole paras tapa lähestyä.

Project Cars ei missään nimessä ole peli, joka olisi tehnyt kompromisseja. Tavoitteena ja tuloksena on ollut realistisuus siihen pisteeseen saakka, että ohjausavustajien rakastajat eivät välttämättä tule pelille lämpiämään, vaikka se niitäkin tarjoaa.project1

Luomus tarjoaa kuitenkin pitkän listan asetusten ja säätöjen muutoksia, jotka varmasti miellyttävät useaa erilaista pelaajaa, vaikka välillä tämä mahdollisuuksien määrä saattaa tuntua liialliselta.

Peli vaatii ehdottomasti uudelta pelaajalta jonkin verran sisäänajoa, mutta lopussa kiitos seisoo. Sen äärimmäisen realistinen tuntuma voi aiheuttaa turhautumista haasteellisuudellaan, mutta tämä ominaisuus tekeekin pelistä erityisen palkitsevan.

Loppuen lopuksi äärimmäisen realistinen pelikokemus on todella miellyttävää vaihtelua toisenlaisiin peleihin, joista esimerkkinä on Sébastien Loeb Rally Evo. Siinä niin ohjattavuus kuin ulkonäkö jättävät pelaajan monesti turhautumisen syövereihin, kun taas pelin muut aspektit toimivat moitteettomasti.

Tuntuma

Autojen ulkonäkö itsessään kilpailee helposti alan tunnetumpien tekijöiden kanssa, ja erinomaiset moottoriäänet lisäävät pelaamisen tunnelmaa. Jopa pelinäkymän voi säädellä viimeiseen yksityiskohtaan saakka. Se tuo niin pelimukavuutta kuin jollain tapaa läheisyyttä ja persoonallisuutta.

Kisaan lähtiessä käyttäjä kykenee säätämään ennen jokaista lähtöä niin kilpailun pituuden kuin 0-100 asteikolla tietokoneen tason. Tämä ominaisuus ei ole toki mitään uutta, mutta sen tarkkuus lisää pelaajan mahdollisuutta säätää peli hyvin tarkasti omalle mukavuusasteelle. Halusitpa sitten kiitää ja voittaa kilpailuja ilman, että jaksat osallistua lämmitysajoihin tai taistella ohituksista pitkään ja tunteella, peli reagoi hyvin toiveisiisi.

Erityismainintaa voikin antaa siitä, että Project Carsin tekoäly ei ikinä muutu täysin flegmaattiseksi tai voittamattomaksi, vaan sen sijaan pelin ajamat autot aina kilpailevat pelaajan kanssa tasosta riippumatta. Tämä positiivinen havainto on ominaisuus, joka ehdottomasti lisää pelin pidettävyyttä ja pitkäikäisyyttä monelle erilaiselle ja eritasoiselle pelaajalle.

Career-asetus

Pelaajan valinta -teema jatkuu myös läpi pelin, mikä on todella virkistävää vaihtelua muihin kilpailijoihin nähden. Realismi jatkuu career-asetuksessakin. Sarjoja löytyy kuin oikeassa maailmassa. Halusitpa sitten ajaa open wheel-, GT-, touring -tai prototyyppi-sarjaa, kaikki on mahdollista.project2

Pelaajan valitsemasta urasta riippumatta voi hän kehittyä läpi sen sarjojen aina kuninkaiden seuraan. Pelin erikoisuus on se, että käyttäjä saa itse päättää, missä hän ajaa. Heti Project Carsin alussa voi päättää aloittavansa pohjalta ja nousta sarjoja. Vaihtoehtoisesti voi halutessaan aloittaa huipulta.

Kisaajaa ei myöskään pakoteta nousemaan sarjoista. Jos ajettava taso miellyttää, voi pelaaja aina uusia sopimuksen kyseiseen sarjaan, vaikka mestaruuksia tulisikin. Pelaajalla on vapaus valita, minkälaisia kilpailuja ja millä tasolla hän haluaa kisata. Tämä ominaisuus lisää pelikokemuksen miellyttävyyttä huomattavasti.

Toinen kiinnostava puoli career-asetuksessa ei ole täysin uusi, mutta miellyttävä. Ura kehittyy, kun pelaaja ajaa eri talleille. Tämä mahdollisuus tekee sen, että pelaajan sähköpostiin saapuu tarjouksia, joista saa itse vapaasti päättää.

Toisekseen talli tarjoaa pelaajan auton, joten aikaa ei tarvitse kuluttaa rahaan miettimiseen ja auton kehittämiseen, vaan paremman auton rattiin pääsee työtarjousten kautta. Kausipohjainen malli mahdollistaa myös sen, että aina ei tarvitse ajaa voitosta. Tulokset määräytyvät sen mukaan, kuinka hyvin pelaaja pärjää kauden mittaan. Tiukka kisaaminen kahdeksannestakin paikasta merkitsee. Tämä tekijä itsessään lisää jokaisen kisan panoksia ja pelin yleistä intensiteettiä.

Peli kisaa alan huippujen kanssa

Project Cars on graafisesti erittäin hyvännäköinen ja pelaajaystävällinen peli, joka pärjää tiukimmallekin kilpailulle. Yksityiskohdat ovat erinomaisia. Pelin autojen suunnittelu on erinomaista, sillä ne eivät ole millään tasolla tasapaksua materiaalia. Perheauton ja rata-auton eron todella tuntee. Sen tuntuma aiheuttaa kaikin puolin samoja tunteita kuin oikea kilpa-ajaja tuntisi.